Wijsheid … ‘wat wens je mij het meeste toe’

Zo ben je op een korte vakantie, en zo ben je voor het eerst oma. Het overkwam me afgelopen week. We zouden niet terugkomen, maar toen we bij het ontbijt hoorden dat ‘het was begonnen’ duurde het niet lang of de beslissing was genomen: inpakken en wegwezen. Om vijf uur ’s middags werden we gebeld, om half tien waren we ter plekke. Een kleinzoon, prachtig kereltje.

Dan krijg je – een dag later – de vraag, om een gastenboekje in te vullen. Dat hadden we vroeger niet, ik niet in elk geval. Met hele mooie vragen (vind ik). Een paar eruit waren voor mij aanleiding om er een blog aan te (gaan) wijden, dat wil zeggen, als inleiding te gebruiken. Dit is de eerste: ‘Wat wens jij mij het meeste toe?’

Mijn antwoord: ‘Ik wens je veel wijsheid toe, en ik leg je nog wel eens uit hoe je eraan kunt komen’…

Ondernemingsraden kunnen ook veel wijsheid gebruiken. Maar dan: wat is wijsheid? Tijdens mijn opleiding las ik veel managementboeken. Eén ervan was de biografie van Paul Fentener van Vlissingen. Eén uitspraak eruit heb ik ingelijst:

‘Wijsheid is de optelsom van verwerkte ervaringen’.

Daarbij werd uitgelegd dat door iemand wijsheid te wensen, je eigenlijk niet alleen prettige maar ook vervelende ervaringen toewenst. Al die ervaringen moet je goed verwerken, dan kun je er wijs van worden.

In lerende organisaties kunnen medewerkers die ervaringen opdoen door zowel resultaten te halen als fouten te mogen maken, veel wijsheid opdoen. Dat geldt ook voor leden van ondernemingsraden, die meestal niet dezelfde kennis in  huis hebben als de ondernemer (voor hem of haar de overlegpartner/bestuurder). Als de wil er is tussen de overlegpartners (OR en bestuurder)

  • om elk knelpunt bij een adviesaanvraag of instemmingsverzoek als uitdaging te zien
  • voor elke uitdaging een oplossing te vinden, al is dat soms een ‘best mogelijke keuze uit twee of meer’

dan wordt wijsheid echter langzaam opgebouwd.

Ik wens iedereen die met medezeggenschap te maken heeft, veel wijsheid. En mijn kleinzoon zal ik bij gelegenheid en als hij er klaar voor is, uitleggen wat ik bedoelde in het gastenboekje :).

Leave a Reply