Moeilijke besluitvorming, hoe ga je daar mee om?

Nog één keer vroeg ik hem me aan te kijken, keek ik in zijn trouwe donkerbruine ogen. Begrijpt een hond het als je in tranen vertelt dat je afscheid gaat nemen, besloten hebt hem uit zijn lijden te laten verlossen? Ik had altijd zo’n goed contact met hem!  Onze eerste hond. Ons huismaatje, huisvriend. Nog nooit eerder meegemaakt. “Toe maar, ga maar …”. Terwijl ik hem stevig vasthield zakte hij langzaam in slaap, en weg.

We hadden vastgehouden aan een laatste strohalm, 5% kans dat het toch wat anders zou zijn dan die gevreesde ziekte, en een dag ingepland voor onderzoeken. De uitslagen wezen gaandeweg echter uit dat het niet goed zat. Er moest beslist worden. In het belang van het dier. Wat vond ik het vreselijk moeilijk, hierover te beslissen. Een dag in een roller coaster …

Moeilijke besluitvorming, hoe ga je daar als ondernemingsraad mee om?

Moeilijke beslissingen moet iedereen en ook een ondernemingsraad wel eens nemen. Mijn blogs over medezeggenschap schrijf ik vanuit iets wat me opvalt in de natuur, of een voorval in mijn leven. De gebeurtenis hierboven deed mij de verbinding leggen.

Besluitvorming kan als erg moeilijk worden ervaren.

Net als bij een probleem hangt de mate van ervaren moeilijkheidsgraad van besluitvorming af vanuit welk perspectief er naar gekeken wordt.

Wie een bepaalde situatie nog nooit heeft meegemaakt, kan niet zeggen dat hij ‘het snapt’. Je snapt iets – vaak – pas als je het wel zelf hebt meegemaakt, maar dat wil ook nog niet zeggen dat je er begrip voor hebt, je erin kunt vinden. Dan nog is het vrijwel onmogelijk om ‘te snappen’ hoe een ander reageert op een probleem of besluit. Laten we eerlijk zijn: soms snappen we onze eigen reactie niet eens.

Wanneer is sprake van complexe besluitvorming?

Dat kan dus voor iedereen verschillen en hangt af van de eigen perceptie. Complexiteit kan spelen:

 • bij een pittige reorganisatie waarbij ontslagen gaan vallen
 • bij een besluit tot het outsourcen van een afdeling en de bijbehorende gevolgen voor de medewerkers van die afdeling
 • bij de keuze voor een nieuwe vorm van organisatie met andere indelingen
 • bij een besluit waarbij een of meer OR-leden is/zijn betrokken
 • bij een conflictsituatie waar een organisatie iets mee moet
 • bij …

Verschillende soorten besluitvorming

De wijze van besluitvorming door een ondernemingsraad moet worden opgenomen in het OR-reglement. Elke OR kan zijn eigen wijze kiezen. Er is een voorbeeldreglement van de SER, maar de naam zegt het al: het is een voorbeeld. Je mag ook voor iets anders kiezen. Een OR moet zich wel aan de eenmaal gekozen vorm houden. Tijdens het spel, de zittingsperiode, kun je de regels niet zomaar wijzigen. (Het kan vaak wel, maar dan moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.)

Binnen de gekozen vorm in het reglement kan mogelijk wel gebruik gemaakt worden van verschillende vormen.

Diverse toegepaste vormen van besluitvorming zijn te vinden op het internet. Een vorm waar ik onlangs kennis mee heb gemaakt, wil ik hieronder graag speciaal benoemen.

Besluitvorming volgens de Lewis-methode

Alle feitelijke voor- en nadelen van een onderwerp, maar ook onderbuikgevoelens erover, kunnen benoemd worden. De methode heeft daarnaast technieken die bij een juiste toepassing door de begeleiding kunnen bewerkstelligen dat alle wijsheden die benoemd zijn, worden betrokken bij de besluitvorming.

Voorwaarden voor toepassing, vanuit mijn optiek

Voor toepassing van de hierboven genoemde methodiek om tot gedragen besluiten te komen, zijn mijns inziens de volgende voorwaarden van belang. Er moet sprake zijn van:

 • vertrouwen
 • veiligheid
 • neutrale begeleiding met voldoende vaardigheden

Opnieuw: de mate van complexiteit hangt af vanuit welk perspectief er naar gekeken wordt.  Ik vond het besluit om onze hond in te laten slapen een erg moeilijke keuze. Op de weg ernaar toe hebben wij elkaar en de dierenarts vertrouwd, veiligheid werd ervaren, zij bleef neutraal. Pas toen we ons besluit kenbaar hadden gemaakt, uitte ze zichzelf. Respect.

1 Comment on Moeilijke besluitvorming, hoe ga je daar mee om?

 1. Irene Riem
  26 januari 2017 at 09:31 (3 jaar ago)

  Waarnemingen uit de natuur, als zaadje voor beweging (“groei”) in systemen waar mensen samen aan het werk zijn. Dit roert mij ten diepste.
  Hoe fijn is het voor mij, dat jij de wandelingen weer maakt. Zonder jouw trouwe viervoeter; toch niet alleen. Samen hebben wij daar genoten van de zon, de dieren, verhalen. Je heb mijn verwondering en gevoel van verbinding weer aangewakkerd. Dank je wel.

Leave a Reply