Als je goed luistert, hoor je de bomen groeien …

Als je goed luistert, hoor je de bomen groeien …

Het overkwam me onlangs tijdens het uitlaten van mijn hond. Tijdens het wandelen op een prachtige locatie, het Waterloopbos in Kraggenburg, pauzeerden we even bij een bankje.

Het was er heerlijk rustig, we hoorden de vogels fluiten en ook.. heel zacht, een constant geluid, een soort tikken: het ontluiken van de dennenbomen waar we onder zaten. Als we goed luisterden, hoorden we de bomen groeien.

Goed luisteren om elkaar te begrijpen

Goed luisteren is ook van belang bij een overleg tussen een bestuurder en een ondernemingsraad (OR), of een bestuurder en een cliëntenraad en overal waar verschillende belangen een rol spelen.
Verschillende belangen? Een bestuurder en een OR hebben toch hetzelfde belang?
De bedoeling van beide overlegpartners is toch, in gezamenlijk overleg, een bedrijf of organisatie goed te laten functioneren? Dat klopt, er is één gemeenschappelijk belang, maar er zijn verschillende invalshoeken om dat belang te dienen. Die invalshoeken, onder andere vanuit de OR, weegt de bestuurder, voor deze een definitief besluit neemt.
In overleggen waar een OR of cliëntenraad opkomt voor de belangen van de medewerkers of cliënten, is goed luisteren een belangrijk onderdeel. De reden om goed te luisteren is heel eenvoudig: iedereen heeft een eigen kijk op de werkelijkheid, iedereen legt een begrip uit op een andere manier. Zelden wordt dezelfde uitleg aan eenzelfde begrip gegeven. Probeer het maar eens uit met verschillende mensen in je omgeving en het liefst op verschillende niveaus.

Herhalen in je eigen woorden

Wat kun je dan het beste doen om zeker te weten of je ‘gehoord‘ en ‘begrepen‘ hebt wat de ander bedoelt? Door in je eigen woorden te herhalen wat de ander heeft gezegd. Reageert de ander instemmend? Dan kun je verder praten. Je gesprekspartner zal je zeker corrigeren als er een verschil in begrip is.

Als je goed luistert, kan een overleg heel constructief zijn en tot mooie resultaten leiden. Als je goed luistert, kun je het overleg horen groeien, net als de bomen.

1 Comment on Als je goed luistert, hoor je de bomen groeien …

  1. Marisca
    29 april 2015 at 10:48 (5 jaar ago)

    Mooie blog, Henny!

Leave a Reply