Alpen – Onder druk kunnen mooie dingen ontstaan …

Hoe vangt jouw OR piekmomenten met veel druk op?

Onlangs kreeg ik een foto onder ogen van een groot hart van papieren bloemen in een tuin (normaliter wordt in die contreien vaak een boog geplaatst bij jubilea). De reden van dat hart in plaats van een boog: ‘de buurtboog paste niet bij de breedte van de oprit’… Het ontlokte mij de opmerking:

‘onder druk kunnen mooie dingen ontstaan’.

Waar ik nog wat later een keer aan toevoegde:

‘… kijk maar naar de Alpen’. Prachtige bergen, ontstaan in de loop van miljoenen jaren, door platentektoniek.

Vakantietijd en druk

Als de zomervakantie voor de deur staat, de laatste zaken nog ‘even’ besproken moeten worden tussen bestuurder en OR, kan de druk hoog oplopen. Het blijft niet alleen bij het overleg, er moet nog wat uitgewerkt worden, zodat ook de achterban weet hoe de OR over bepaalde onderwerpen denkt. Maar je zit met eind van het seizoen, vakantieplanning, zin om zelf weg te gaan…, misschien wel met een tekort aan collega’s mede daardoor … Hoe ga je het redden of aanpakken? Kun je als OR samen wat alternatieven bedenken om die druk nu wat te verlichten en te kijken of het voortaan anders kan?

Hier alvast een paar tips

  • plan een agendapunt voor de eerstvolgende OR-agenda na de vakantie: hoe voorkomen we voortaan druk (probeer op momenten dat je tijd hebt, in goed overleg afspraken te maken; dan kun je er later op terugvallen)
  • overleg nu c.q. spreek samen (OR en bestuurder) af: wat gebeurt er als we een punt over de vakantie heen tillen? (Je zult zien: veel ervan blijft gewoon liggen, omdat iedereen met vakantie gaat …) Die kunnen de agenda later vullen.
  • Dan blijven alleen de meest belangrijke zaken over. Als je – eventueel met een trainer in het najaar – een werkwijze kunt bedenken vanuit de twee halfjaarlijkse algemene vergaderingen, kun je mogelijk volgend jaar rustig op vakantie.
  • Pak dit laatste overleg voor de vakantie om 10 minuten met elkaar terug te blikken: kunnen we datgene wat we doen, ook anders aanpakken? Hou de eigen tips vast, agendeer ze voor die eerstvolgende OR-agenda. Tijdens je vakantie kunnen die tips beklijven.

Wie weet wat voor moois eruit rolt, maar dan wat sneller dan bij die Alpen.

 

Leave a Reply